Oleh:
Gloria Anak Dennis (41317)
Hari Gawai
Hari Gawai merupakan salah
satu perayaan di Sarawak. Perayaan Gawai disambut oleh
masyarakat etnik Sarawak iaitu masyarakat Iban dan Bidayuh. Perayaan Gawai ini
disambut pada akhir bulan Mei iaitu 31 Mei atau awal bulan Jun setiap tahun. Ia
disambut meriah oleh masyarakat di bandar-bandar dan di desa dengan persembahan
tarian, minuman air tuakdan bersuka
ria.
Tuak diperbuat daripada
sejenis beras dipanggil "Beras Pulut". Beras tersebut akan di rendam
bersama air di dalam tempayan atau dikenali sebagai "Tajau". Proses
tersebut akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua minggu sebelum ia boleh
diminum dan beras tersebut juga akan menjadi sejenis makanan dipanggil
"Nasi Tapai". Namun pada masa kini proses pembuatan tuak berlainan
sedikit iaitu selain dibuat menggunakan beras pulut, ia juga dicampur dengan
gula pasir supaya rasanya manis. Biasanya Tuak akan dihidangkan pada perayaan
tertentu seperti perayaan Gawai Dayak, Gawai Hantu,Gawai Burung dan sebagainya.
Selain daripada masyarakat Iban, terdapat juga masyarakat lain seperti Bidayuh,
Orang Ulu juga membuat tuak dengan cara mereka sendiri. Tuak juga boleh membawa
kesan yang mudarat seperti mabuk, khayal,muntah sekiranya diminum berlebihan.Gambar di bawah menunjukkan
gambar air tuak yang disediakan semasa hari Gawai.
Hari Gawai turut dimeriahkan
dengan tarian Ngajat. Ngajat merupakan satu tarian semasa menyambut perayaan
Hari Gawai di kalangan orang Iban di Sarawak.Ngajat ini dipersembahkan oleh
kaum lelaki dan perempuan. Kaum lelaki
akan memakai pakaian tradisional seperti ‘sirat’, ‘gagung’ atau baju burung.
Gagung merupakan sejenis baju yang tebal dan keras yang diperbuat daripada kulit
haiwan tetapi tidak dijahit pada bahagian kiri dan kanan seperti dalam Gambar
2. Penari juga akan memakai topi yang dihias dengan bulu-bulu burung.
Gambar
2: Kaum Lelaki
Manakala kaum perempuan
menggunakan pakaian yang dikenali sebagai Ngepan. Ia merupakan pkian
tradisional suku kaum Iban. Asal usul Ngepan dipercayai berasal daripada
seorang gadis yangbernama Kumang pada zaman dahulu. Kumang merupakan seorang wanita yang pandai
membuat sebarang kerja wanita seperti bertenun, ngebat, membuat anyaman dan
lain-lain. Selain itu, beliau dahulu bukan sahaja terkenal dengan kecantikan
beliau tetapi beliau mempunyai sikap yang baik kepada orang lain.
Kemahiran yang ada pada Kumang
telah menghasilkan pakaian tersebut telah menjadi rujukan sebagai pakaian
tradisional bagi masyarakat iban. Lengkap dengan perhiasaan perak, tembaga,
manik dan kain yang dibuat daripada pelbagai corak telah menjadikan Kumang
sebagai model bagi pakaian tradisional ini.
Secara
keseluruhannya, pengekalan pakaian tradisional ini amat penting supaya generasi
masa kini dan hadapan dapat mengetahui budaya pakaian tradisional kaum Iban
teruntamanya pakaian tradisional perempuan kaum Iban di Sarawak. Keunikan dan
keistemewaan yang ada pada pakaian ini menunjukkan ketinggian budaya sebagai
pakaian kebudayaan masyarakat Iban di Malaysia.
Ngepan Iban yang dikenakan semasa perayaan khas seperti Pekit Kumang, biasanya dipakai lengkap
bersama beberapa hiasan seperti sugu tinggi, tali mulung, rawai, tumpa bentuk.
Buah pauh, gerunchung (gelang kaki), lampit, selampai dan tango.
Sekian, terima kasih.
Perkongsian yang sangat menarik, teringin untuk saya melihat dan merasai perayaan gawai di sarawak,,sebelum menamatkan pengajian di UNIMAS. Satu perayaan yang unik dalam budaya di negara kita (fatin)
ReplyDeleteTidak sabar saya mau balik bergawai. Jumpa family.. Ngabang ( berkunjung) ke rumah saudara dan kawan2. (Shindy)
ReplyDelete